Vingar & Våld - Malmö Kvinnojours podcast

I februari 2017 lanserade Malmö Kvinnojour podcasten Vingar & Våld. Programledare Paula beskriver här podden, hur den är utformad och hur den har tagits emot:

Podcastens format ger mig möjligheten att skapa det som jag tycker behövs i arbetet mot våld i nära relation; ett eget rum för våldsutsatta kvinnor, ett rum fritt från dömande och fullt av påminnelser om den egna kraften och om möjligheten om ett liv fritt från våld. Min önskan och mitt syfte med Vingar & Våld har kommit att bli att skapa detta rum i form av ljud, bild och budskap.

Jag tror på vikten av att hitta olika sätt att nå en människa som befinner sig i kris och jag tror att det finns fler sätt att göra det än genom regelrätta stödsamtal. Tack vare podcastens format och karaktär, kan en på egen hand få lyssna, skapa de bilder jag beskriver och i lugn och ro få känna efter vad det är som väcks inuti. Ja, just genom att den som lyssnar gör det på egen hand; hemma, på en promenad, på väg till jobbet eller i ett skyddat boende, ger det lyssnaren en möjlighet att ge sig själv en knapp timme som kan ge en inblick – inte bara i våldets värld – utan också i den egna inre världen.

Det jag genomgående försöker förmedla är påminnelser om de platser inuti en människa som ingen förövare kan ta ifrån en. Efter att en kvinna berättat att hon upplevde det som att hennes förövare hade kapat hennes hjärna, ville jag göra en podcast där jag skulle försöka nå lyssnarens hjärta.

Podcasten utgår ifrån en värld full av liknelser. I utkanten av våldets värld står en jättelik ek och det är till eken som jag bjuder in mina gäster. Antingen möts vi i ekens trädkrona för att där prata om utsikten över våldets värld. Eller så träffas vi i ett gryt nere bland ekens rötter. Där nere, under våldets värld, finns nämligen en fristad full av musik, poesi, drömmar och visioner.

Förutom samtalet med gästen, bjuds lyssnaren på en krönika skriven av Madame Eli. Madame Eli är en riktig madame, en klok gumma, en vis gråhårsman, en dansande ensamvarg. Hon är ett piprökande, kaftanbärande väsen som stoppar dadlar i munnen och pressar med tungan tills köttet delat sig och hon kan lirka ur kärnan. Madame Eli bor i ett av mina rum i mitt hjärta och där, i hennes turkosa badkar eller på hennes gula divan, hamrar hon på en svart skrivmaskin ner krönikor till Vingar & Våld. Hon ger sina egna tolkningar av vad som sker, antingen i våldets värld eller i den egna inre världen.

Malmö Kvinnojours förhoppning med podden är att nå ut till några av de tjugofem procent kvinnor i Sverige som utsätts för våld i nära relation under sin livstid. Vi vill lyfta fler perspektiv, väcka nya tankar och krossa ännu levande myter om våld i nära relation och vi önskar även nå anhöriga, vänner och bekanta samt till yrkesverksamma inom våld i nära relation.

 

Lyssnarna säger:

”När jag lyssnar känns det som att komma hem”

”Jag vet hur min egen vilja ser ut nu, jag kan känna henne i magen, det känns så tryggt! Först blev jag irriterad över att det var en man i podcasten men det gick över när jag hörde samtalet. ”Den egna viljan med Emil Jensen”

”För första gången, efter ett tjugo år långt och svårt äktenskap, blev jag påmind om vem jag egentligen är, innerst inne. ”Ljuständning med Johannes Anyuru”

”Nu vill också jag leta efter något större att ägna min tid åt, det gav mig inspiration att lyssna på kvinnor som just har hittat något större, ett liv som inte bara handlar om ens relation eller ens familj. ”Själens mörka natt med Stoika Hristova”

”Jag lyssnar på avsnittet om och om och om igen. Jag känner igen mig så mycket i hur det är att leva med en narcissist! ”Om Narcissism med Caroline van Kimmenade”

”Jag har lärt mig mer om bevis. Jag hade velat veta allt det där när jag befann mig i relationen. Det gjorde ont att höra, men nu förstår jag hur svårt det är att få ensam vårdad hur vidrig pappan än har varit.” I trädkronan med Barbro Sjökvist/I trädkronan med Ulrika Rogland”

”När jag lyssnade fick jag gåshud. Jag bara grät. Mest av lättnad tror jag. Nu kommer jag lyssna på musik på ett helt nytt sätt. ”Ett eget rum med Eric Schüldt”

”De var så härliga! Jag blev peppad! ”I trädkronan med Familjen Kaos”

”Jag lyssnar på avsnitten även om jag redan har hört dem, de lugnar mig när jag har ångest.”

Avsnittets gäst är Bracha Barad från den feministiska organisationen Kulan Organisation. Med 40 000 medlemmar på Facebook försöker organisationen bland annat sammanföra feministiska röster från alla etniciteter och religioner över hela Israel. Kulan betyder tillsammans och deras arbete utgår från just det – att tillsammans är vi starkare!

I det här avsnittet tar Paula eken över axeln och beger hon sig till Tel Aviv och till Jerusalem för att bjuda ner gäster till ekens rötter och lyssna på röster om inre frid i våldets värld.

Författaren Nir Baram gästar trädkronan och berättar om sin bok A land without borders som beskriver hur han begav sig till östra Jerusalem och till Västbanken för att lyssna på röster från världar han tidigare inte besökt.

Det här är ett avsnitt om kreativitetens kraft, den som finns oavsett omständigheter och som kan visa sig genom allt från gatukonst till dans till sång till skrivande.

Ett avsnitt med skådespelaren Catherine Westling som gör monologen vid namn Föregångerskan. Den handlar om en kvinna vid namn Gulli Petrini som levde i början på förra seklet, hon är en av dem som kämpade för kvinnors rösträtt.

Klara Svalin är forskare i kriminologi vid Malmö Högskola. Hennes avhandling handlar om polisens riskbedömningar för upprepat våld i nära relationer. Avhandlingen visar att träffsäkerheten i polisens riskbedömningar för upprepat våld är låg, bara något bättre än slumpen.

Säsongsavslutningen i ett samtal om friheten.

Om olydnaden, trotset, slaveriet, kärleken och Eros.

Om att lämna ett liv för att gå sin egen väg.

Ett avsnitt om dans, frihet & poesi

Musiken i avsnittet:

Bat Techno från Deep Time, musik av Jonas Sjöblom, sopransolist Tua Dominique (detta spår finns på Spotify)

Morpho Z, musik av Luis Cortés från föreställning Morpho Z MorphoZ Cortés

Bardo viskningar, ur föreställning Bardo, textläsning på olika språk från den Tibetanska dödsboken, röstkollage av Akemi Ishijima

O Eterne Deus av Hildegard von Bingen och bakgrund elektronik av Jonas Sjöblom, sopransolist Tua Dominique från föreställning Deep Time

Ett avsnitt om Malmö Kvinnojour och om motståndskraft. I ett rum inuti ekens stam möter Paula vår nya verksamhetsledare Jeanette.

Paula pratar med operasångaren Suzanne Flink om metoo, om uppropet #vi sjunger ut och om manifestationskonserten – ett operavrål.

I säsongsavslutningen berättar Gunilla Röör om sin motståndsrot och om intuition. Vi får höra henne berätta om inspelningen av den norska filmen Engelen, samt om hennes roller som Frida Kahlo och Gertrude Stein.

Ett avsnitt om motstånd mot våld. Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén berättar om deras tankar bakom arbetet med låten Ta natten tillbaka som de skrev efter det ökade antalet anmälda våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler. Samtalet i trädkronan handlar också om kraften i musik, humor och systerskap.

pastedGraphic.png

Familjen Kaos lät oss spela, låtarna: Så jävla PK, Ta natten tillbaka, Fatta din position och Systerskap.

Om sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, säger författaren och poeten Johannes Anyuru: ”Världen är full av mörker, skuggor och våld. Mitt arbete är inte att rygga undan från det, utan att söka efter hopp och ljus som jag vet finns.” När Paula hörde hans ord bjöd hon honom ner till ekens rötter i ett samtal om att tända ljus i det mörkaste av mörker.

Caroline och Paula sitter i ekens trädkrona och pratar (på engelska) om personer med narcissistiska drag, om hur ett förhållande med en narcissist kan vara, om priset att stanna kvar och hur en kan göra för att ta sig därifrån.

Ett avsnitt om Florence Nightingale, om familjens förtryck och om blickens förnekelse.

Ett avsnitt om brott, bevis och bemötande.

Ett avsnitt om den egna viljans kraft och om fantasins nödvändighet.

Ett avsnitt om utsikten över våldets värld.

Ett avsnitt om påminnelser. Om det som finns oavsett yttre omständigheter.

Sex minuters introduktion från eken i våldets värld.

sv_SESvenska