Vingar & Våld: vår podcast

Malmö Kvinnojours podcast Vingar & Våld

I februari 2017 lanserade Malmö Kvinnojour podcasten Vingar & Våld. Programledare Paula beskriver här podden, hur den är utformad och hur den har tagits emot: 

Podcastens format ger mig möjligheten att skapa det som jag tycker behövs i arbetet mot våld i nära relation; ett eget rum för våldsutsatta kvinnor, ett rum fritt från dömande och fullt av påminnelser om den egna kraften och om möjligheten om ett liv fritt från våld. Min önskan och mitt syfte med Vingar & Våld har kommit att bli att skapa detta rum i form av ljud, bild och budskap. 

Jag tror på vikten av att hitta olika sätt att nå en människa som befinner sig i kris och jag tror att det finns fler sätt att göra det än genom regelrätta stödsamtal. Tack vare podcastens format och karaktär, kan en på egen hand få lyssna, skapa de bilder jag beskriver och i lugn och ro få känna efter vad det är som väcks inuti. Ja, just genom att den som lyssnar gör det på egen hand; hemma, på en promenad, på väg till jobbet eller i ett skyddat boende, ger det lyssnaren en möjlighet att ge sig själv en knapp timme som kan ge en inblick – inte bara i våldets värld – utan också i den egna inre världen. 

Det jag genomgående försöker förmedla är påminnelser om de platser inuti en människa som ingen förövare kan ta ifrån en. Efter att en kvinna berättat att hon upplevde det som att hennes förövare hade kapat hennes hjärna, ville jag göra en podcast där jag skulle försöka nå lyssnarens hjärta.

Podcasten utgår ifrån en värld full av liknelser. I utkanten av våldets värld står en jättelik ek och det är till eken som jag bjuder in mina gäster. Antingen möts vi i ekens trädkrona för att där prata om utsikten över våldets värld. Eller så träffas vi i ett gryt nere bland ekens rötter. Där nere, under våldets värld, finns nämligen en fristad full av musik, poesi, drömmar och visioner.

Förutom samtalet med gästen, bjuds lyssnaren på en krönika skriven av Madame Eli. Madame Eli är en riktig madame, en klok gumma, en vis gråhårsman, en dansande ensamvarg. Hon är ett piprökande, kaftanbärande väsen som stoppar dadlar i munnen och pressar med tungan tills köttet delat sig och hon kan lirka ur kärnan. Madame Eli bor i ett av mina rum i mitt hjärta och där, i hennes turkosa badkar eller på hennes gula divan, hamrar hon på en svart skrivmaskin ner krönikor till Vingar & Våld. Hon ger sina egna tolkningar av vad som sker, antingen i våldets värld eller i den egna inre världen.

Malmö Kvinnojours förhoppning med podden är att nå ut till några av de tjugofem procent kvinnor i Sverige som utsätts för våld i nära relation under sin livstid.  Vi vill lyfta fler perspektiv, väcka nya tankar och krossa ännu levande myter om våld i nära relation och vi önskar även nå anhöriga, vänner och bekanta samt till yrkesverksamma inom våld i nära relation.

Kommentarer från lyssnare

· När jag lyssnar känns det som att komma hem

· Jag vet hur min egen vilja ser ut nu, jag kan känna henne i magen, det känns så tryggt! Först blev jag irriterad över att det var en man i podcasten men det gick över när jag hörde samtalet. ”Den egna viljan med Emil Jensen”

· För första gången, efter ett tjugo år långt och svårt äktenskap, blev jag påmind om vem jag egentligen är, innerst inne. ”Ljuständning med Johannes Anyuru”

· Nu vill också jag leta efter något större att ägna min tid åt, det gav mig inspiration att lyssna på kvinnor som just har hittat något större, ett liv som inte bara handlar om ens relation eller ens familj. ”Själens mörka natt med Stoika Hristova”

· Jag lyssnar på avsnittet om och om och om igen. Jag känner igen mig så mycket i hur det är att leva med en narcissist! ”Om Narcissism med Caroline van Kimmenade”

· Jag har lärt mig mer om bevis. Jag hade velat veta allt det där när jag befann mig i relationen. Det gjorde ont att höra, men nu förstår jag hur svårt det är att få ensam vårdad hur vidrig pappan än har varit.” I trädkronan med Barbro Sjökvist/I trädkronan med Ulrika Rogland”

· När jag lyssnade fick jag gåshud. Jag bara grät. Mest av lättnad tror jag. Nu kommer jag lyssna på musik på ett helt nytt sätt. ”Ett eget rum med Eric Schüldt”

· De var så härliga! Jag blev peppad! ”I trädkronan med Familjen Kaos”

· Jag lyssnar på avsnitten även om jag redan har hört dem, de lugnar mig när jag har ångest.

VÅRA AVSNITT:

Tillsammans är vi starkare – Kulan Organisation

Lyssna

Röster från våldets värld i öster

Lyssna 

Om Föregångerskan med Catherine Westling

Lyssna

Vid lägerelden med Klara Svalin

Lyssna

På Liv & Död med Stoika Hristova

Lyssna

Vingar med Virpi Pahkinen

Lyssna

I trädkronan med Lisa Nilsson

Lyssna

Om Malmö Kvinnojour och om kraft med Jeanette Berga

Lyssna

Metoo & #vi sjunger ut med Suzanne Flink

Lyssna

Motståndsrot & Intuition med Gunilla Röör

Lyssna

I trädkronan med familjen Kaos

Lyssna

Ljuständning med Johannes Anyuru

Lyssna

Om Narcissism med Caroline van Kimmenade

Lyssna

Själens mörka natt med Stoika Hristova 

Lyssna

I trädkronan med Barbro Sjöqvist 

Lyssna

Den egna viljan med Emil Jensen

Lyssna

I trädkronan med Ulrika Rogland

Lyssna

Ett eget rum med Eric Schüldt

Lyssna

Introduktionsavsnittet